Wanneer is iets vintage, antiek, retro of brocante?

Wanneer is iets vintage, antiek, retro of brocante?

Waar jaren geleden veel mensen hielden van abstract, modern, minimalistisch en veel wit in het interieur zie je steeds vaker vintage en antiek terugkomen. Unieke en authentieke objecten in huis hebben waar een verhaal achter zit, dat past toch in ieder interieur...

De een na de andere vintage kledingwinkel popt op in het straatbeeld. Niet alleen vintage kleding maar ook trekt de verkoop van LP's weer enorm aan. Thuis serveren steeds meer mensen koffie in retro koffiekopjes. Hangt er een antiek schilderij naast een moderne ixxie. Of staat er een prachtige antieke vaas in de vensterbank met een mooi boeket zelfgeplukte bloemen uit de pluktuin.

Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen vintage, antiek en retro? 

Wanneer is iets vintage?

Tegenwoordig kan alles vintage genoemd worden en wordt er niet zo nauw meer naar gekeken. Niet gek, verkoop iets als vintage en je kunt er flink wat meer voor vragen. 

Maar in principe noemen we iets vintage wanneer het minimaal 25 jaar oud is. 

vintage broodtrommel emaille

Wanneer is iets antiek?

Bij antieke producten komt het vaak wat preciezer. In principe spreken we van antiek wanneer het minimaal 100 jaar oud is. Alhoewel boeken die 75 jaar oud zijn ook als antiek mogen worden omschreven. 

Bij antieke en vintage producten zijn vaak sporen van ouderdom zichtbaar zoals scheurtjes, vlekjes, krasjes etc. Dit hoort bij de charme van het product en verhogen eerder de prijs dan dat het de prijs naar beneden brengt. Wanneer je vintage en antiek koopt koop je een stukje geschiedenis. Je koopt een product dat door vele mensen is gebruikt en dit kun je zien. 

koffiemolen antiek

Wanneer is iets retro?

Met retro wordt 'terugkijken' bedoelt. Je kijkt nostalgisch en met een warm gevoel terug naar vervlogen tijden. Met die beschrijving snap je misschien al dat retro producten geen vintage of antiek is. Het zijn nieuw gemaakte producten met een gevoel van oudheid. Retro producten geven het idee alsof ze uit dat tijdstip komen maar in werkelijkheid nieuw gemaakt zijn. Een vintage theepot is een theepot die meer dan 25 jaar oud is, bijvoorbeeld uit de jaren '50. Een retro theepot is een theepot die recentelijk gemaakt is in de stijl van een jaren '50 theepot. 

Ook retro producten kunnen kostbaar zijn omdat ze het idee geven dat ze oud zijn.

retro mandjes

 

Wanneer is iets brocante?

Brocante komt van het Franse woord 'La brocante' wat eigenlijk een vlooienmarkt betekent. Het zijn producten die net als vintage minimaal 25 jaar oud zijn maar niet perse antiek. Het verschil tussen vintage en brocante is dat vintage producten er nog goed uit behoren te zien, op wat ouderdomskenmerken na. Brocante daarentegen mag veel doorleefder zijn en is doorgaans fragieler, robuster en heeft het meer ouderdomsschade. Om die reden wordt brocante vaker als decoratie gebruikt terwijl vintage producten nog steeds gebruikt kunnen worden.

Omdat brocante van het Franse leven komt zie je vaak dat brocante landelijke Franse voorwerpen zijn. 

brocante dienblad

Vintage producten kopen bij De wereld van Kant

In de webshop staan veel antieke en vintage producten die tientallen of soms meer dan honderd jaar oud zijn. Blader eens door de collectie en wie weet word jij helemaal verliefd op een van de producten.
Terug naar blogs