Jaren geleden was ik in een vintage winkel waar ik in een antieke kast een kop en schotel zag staan van prachtig blauw porselein. Ik wist gelijk dat ik iets bijzonders zag. Het was van het Britse merk Booths Real Old Willow. De verfijnde afbeelding van het beroemde Willow patroon waren prachtig te zien en afgewerkt met handgeschilderde gouden randen.
Ik had al eens gehoord van dit merk maar in Nederland nog nooit gezien. Dit wekte mijn fascinatie voor dit merk en in het bijzonder het Willow patroon.
Wat is het verhaal van het Willow patroon?
Het 18e eeuwse Chinese Willow patroon wordt zo genoemd vanwege de wilgenboom (Willow tree) die centraal wordt afgebeeld in de voorstelling. De voorstelling is afgeleid van meerdere Japanse en Chinese sprookjes. De bekendste is het Japanse sprookje: De groene wilg.
Het verhaal gaat als volgt: lang geleden was er een belangrijke Chinese bestuursambtenaar (mandarijn) voor het Chinese keizerrijk. Hij had een prachtige dochter, Koong-Se. Koong-Se werd verliefd op haar vaders boekhouder assistent, Chang. Haar vader werd woedend omdat zij een hogere stand had dan Chang. Hij ontsloeg zijn assistent boekhouder en bouwde een hoge muur om zijn huis om het verliefde stelletje uit elkaar te houden.
Hij vond een geschiktere huwelijkspartner voor zijn dochter, een hertog, en plande een trouwdatum. De twee zouden gaan trouwen op de 1e dag van de bloesem van de wilg. De hertog kwam per boot aan en had een kist juwelen bij zich voor zijn nieuwe bruid.
Op de avond voor de bruiloft glipte Chang naar binnen, verkleed als een bediende. Hij nam Koong-Se mee, inclusief de kist juwelen, en ze vluchtte naar buiten en stapten in de boot van de hertog. Haar vader kwam woedend, met een zweep in zijn hand, achter ze aan rennen. De twee wisten te ontkomen en voeren naar een eiland waar ze vele jaren gelukkig samen woonden.
Maar, de hertog ontdekte hun schuilplaats, stuurde soldaten op ze af en vermoordde de twee. De goden waren zo ontsteld hiervan dat ze de twee veranderden in tortelduiven.
Hoe is het Willow patroon bekend geworden?
In de 18e eeuw was er in Europa een grote interesse in Aziatische kunst. Voornamelijk porselein en met name blauw porselein was onwijs populair. Waarschijnlijk werd het patroon ontworpen voor het Britse merk Spode in 1780 waarna het bekendheid kreeg en door meerdere porselein makers werd overgenomen.
Aan het einde van de 19e eeuw begon het Britse merk Booths met het maken van een nieuwe serie porselein met het bekende Willow patroon. Vanaf het begin van de 20e eeuw werd deze serie: Real Old Willow op de markt gebracht. De serie is geproduceerd tot 1999 en heeft veel variaties die soms niet opvallen maar veel zeggen over in welke periode het gemaakt is.
Hoe herken je het productiejaar van Booths Real Old Willow?
De serie kent ongeveer drie tijdsperiodes waarin het werd geproduceerd. Elke periode heeft eigen kenmerken.
Logo Booths Real Old Willow
Tussen 1906-1921 zag het embleem van het merk, wat onderop werd gedrukt, er zo uit.
Goudrand
Booths Real Old Willow servies huren
Bekijk hier de collectie koffie en thee van Booths Real Old Willow.