Geschiedenis van het Booths Real Old Willow servies

Geschiedenis van het Booths Real Old Willow servies

Jaren geleden was ik in een vintage winkel waar ik in een antieke kast een kop en schotel zag staan van prachtig blauw porselein. Ik wist gelijk dat ik iets bijzonders zag. Het was van het Britse merk Booths Real Old Willow. De verfijnde afbeelding van het beroemde Willow patroon waren prachtig te zien en afgewerkt met handgeschilderde gouden randen.

Ik had al eens gehoord van dit merk maar in Nederland nog nooit gezien. Dit wekte mijn fascinatie voor dit merk en in het bijzonder het Willow patroon. 

Booths Real Old Willow patroon

Wat is het verhaal van het Willow patroon?

Het 18e eeuwse Chinese Willow patroon wordt zo genoemd vanwege de wilgenboom (Willow tree) die centraal wordt afgebeeld in de voorstelling. De voorstelling is afgeleid van meerdere Japanse en Chinese sprookjes. De bekendste is het Japanse sprookje: De groene wilg.

Verhaal Old Willow patroon

Het verhaal gaat als volgt: lang geleden was er een belangrijke Chinese bestuursambtenaar (mandarijn) voor het Chinese keizerrijk. Hij had een prachtige dochter, Koong-Se. Koong-Se werd verliefd op haar vaders boekhouder assistent, Chang. Haar vader werd woedend omdat zij een hogere stand had dan Chang. Hij ontsloeg zijn assistent boekhouder en bouwde een hoge muur om zijn huis om het verliefde stelletje uit elkaar te houden.

Willow patroon verhaal

Hij vond een geschiktere huwelijkspartner voor zijn dochter, een hertog, en plande een trouwdatum. De twee zouden gaan trouwen op de 1e dag van de bloesem van de wilg. De hertog kwam per boot aan en had een kist juwelen bij zich voor zijn nieuwe bruid. 
Op de avond voor de bruiloft glipte Chang naar binnen, verkleed als een bediende. Hij nam Koong-Se mee, inclusief de kist juwelen, en ze vluchtte naar buiten en stapten in de boot van de hertog. Haar vader kwam woedend, met een zweep in zijn hand, achter ze aan rennen. De twee wisten te ontkomen en voeren naar een eiland waar ze vele jaren gelukkig samen woonden. 

Verhaal Willow patroon


Maar, de hertog ontdekte hun schuilplaats, stuurde soldaten op ze af en vermoordde de twee. De goden waren zo ontsteld hiervan dat ze de twee veranderden in tortelduiven

Tortelduif

Hoe is het Willow patroon bekend geworden?

In de 18e eeuw was er in Europa een grote interesse in Aziatische kunst. Voornamelijk porselein en met name blauw porselein was onwijs populair. Waarschijnlijk werd het patroon ontworpen voor het Britse merk Spode in 1780 waarna het bekendheid kreeg en door meerdere porselein makers werd overgenomen.

Aan het einde van de 19e eeuw begon het Britse merk Booths met het maken van een nieuwe serie porselein met het bekende Willow patroon. Vanaf het begin van de 20e eeuw werd deze serie: Real Old Willow op de markt gebracht. De serie is geproduceerd tot 1999 en heeft veel variaties die soms niet opvallen maar veel zeggen over in welke periode het gemaakt is.

Hoe herken je het productiejaar van Booths Real Old Willow?

De serie kent ongeveer drie tijdsperiodes waarin het werd geproduceerd. Elke periode heeft eigen kenmerken.

Logo Booths Real Old Willow

Tussen 1906-1921 zag het embleem van het merk, wat onderop werd gedrukt, er zo uit. 

Booths Real Old Willow logo 1
Het merk Booths stond bovenaan en in het midden stond enkel England i.p.v. made in England. 
Na 1921 tot ongeveer 1944 zag het logo er zo uit:
Booths Real Old Willow logo 2
De woorden 'Made in' werden toegevoegd. Zo kunnen we de eerste twee productie periodes herkennen.
Vanaf 1944 begon het logo een andere vorm te krijgen en kwam deze er zo uit te zien:
Booths Real Old Willow logo 3
Waar de edities voor 1944 het serienummer 9072 droegen werd vanaf 1944 het serienummer A8025 gebruikt. Deze editie werd tot 1981 geproduceerd. 
Na 1981 ging de serie over in een compleet nieuwe vorm met het volgende logo:
Booths Real Old Willow logo 4
Het merk kwam in eigendom van Royal Doulton welke het Willow patroon hebben behouden maar met een nieuw embleem.

Goudrand

Niet alleen aan het logo kunnen we de periode herkennen waarin het gemaakt is. Ook aan het gebruik van goudverf kunnen we ongeveer zien wanneer het item geproduceerd is.
Voor de Tweede Wereldoorlog werd het patroon voorzien van een buitenste goudrand en gouden sierrand zoals op de foto hieronder:
Booths Real Old Willow goudrand
Dit zijn tegenwoordig de meest waardevolle producten uit de serie.
Vanaf 1939 tot 1944, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, was er een tekort in goud en werd goud niet meer gebruikt om de randen te versieren. In de plaats daarvan werden de randen bruin geschilderd. Een item met een volledig bruine rand stamt dus uit deze tijd. Een voorbeeld is de foto hieronder:
Booths Real Old Willow bruin rand
Na de oorlog konden mensen hun gekochte porselein bij de fabriek brengen om er een gouden rand op te laten schilderen. Op sommige items is goed te zien dat dit soms slordig gedaan werd omdat de gouden rand niet altijd de bruine rand afdekte. Een goed voorbeeld is de foto hieronder:
Booths Real Old Willow goudrand
Na de oorlog werd de bruine sierrand behouden maar werden daaromheen wel weer twee gouden randen aangebracht inclusief een gouden buitenrand. 
Booths Real Old Willow goudrand half

Booths Real Old Willow servies huren

Bij De wereld van Kant kun je dit bijzondere servies huren voor jouw High Tea, brunch, lunch, diner of feestje. In de collectie hebben we veel verschillende items van kop en schotels, theepotten, borden en nog meer. 
Bekijk hier de servies collectie Booths Real Old Willow.
Bekijk hier de collectie koffie en thee van Booths Real Old Willow.

Booths Real Old Willow servies kopen

Wil jij dit prachtige servies zelf in huis hebben? Bekijk de verkoop collectie Real Old Willow hier.
Terug naar blogs