Vintage kop en schotels

Vintage kop en schotels

Eén van mijn meest favoriete vintage voorwerpen zijn vintage kop en schotels. En in het bijzonder Brits porselein vind ik schitterend. Hoe geweldig is het om thee te drinken op de Bridgerton of Downton Abbey manier. Een schitterende theepot met een paar kop en schotels en wat koekjes.

Vintage servies huren en kopen

 

Het heeft iets magisch om thee te drinken uit een breekbaar, handgeschilderd en verfijnd porseleinen kopje wat puur wit keramiek met prachtige kleuren en gouden rand. 

Vintage kop en schotel merken

Engeland is bij uitstek een thee-drinkend land waar al eeuwen thee wordt gedronken. De adel gebruikte hiervoor verfijnde porseleinen kopjes en theepotten om de kostbare thee uit te drinken. Kijk maar eens goed naar de series Bridgerton en Downton Abbey. Het waren pronkstukken en enkel weggelegd voor de elite. Om deze reden, dat in Engeland thee drinken zo geliefd is, zie je een enorme hoeveelheid porselein fabrieken en merken. Bij De wereld van Kant kun je vintage servies kopen en huren voor jouw High Tea. Hieronder lees je meer informatie over deze bekende merken van vintage porselein:

Royal Albert servies

Het Engelse Royal Albert servies is een icoon van elegantie en verfijning, opgericht in 1904 in Staffordshire, Engeland, maar is terug te herleiden tot The Albert Works wat werd opgericht in 1896. Het merk dankt zijn naam aan Prins Albert, de echtgenoot van Koningin Victoria, en werd al snel synoniem met koninklijke allure en tijdloze schoonheid. Royal Albert staat bekend om zijn kenmerkende bloemmotieven en verfijnde ontwerpen, die de romantische esthetiek van het Victoriaanse tijdperk weerspiegelen. Het is nog steeds het meest geliefde Britse servies.

Het servies wordt wereldwijd gewaardeerd vanwege zijn fijne porselein en ambachtelijke vakmanschap, en is geliefd bij verzamelaars en liefhebbers van fijn serviesgoed. De collecties van Royal Albert omvatten een scala aan items, van traditionele theeserviezen tot moderne dinnersets, elk met de hand vervaardigd met oog voor detail en elegantie.

Bekijk hier de collectie Royal Albert servies.

Royal Albert servies

Booths Real Old Willow servies

Booths Real Old Willow is een beroemd en zeer geliefd porselein. Vooral vanwege die diepblauwe kleuren en het bekende Willow patroon. In de 18e eeuw was er in Europa een grote interesse in Aziatische kunst. Voornamelijk porselein en met name blauw porselein was onwijs populair. Waarschijnlijk werd het patroon ontworpen voor het Britse merk Spode in 1780 waarna het bekendheid kreeg en door meerdere porselein makers werd overgenomen.

Aan het einde van de 19e eeuw begon het Britse merk Booths met het maken van een nieuwe serie porselein met het bekende Willow patroon. Vanaf het begin van de 20e eeuw werd deze serie: Real Old Willow op de markt gebracht. De serie is geproduceerd tot 1999 en heeft veel variaties die soms niet opvallen maar veel zeggen over in welke periode het gemaakt is.

Bekijk hier de verkoop collectie Booths Real Old Willow.

Bekijk hier de verhuur collectie Booths Real Old Willow.

Lees hier de aparte blog over de geschiedenis van het Real Old Willow servies.

Booths Real Old Willow servies

Royal Standard servies

Het Engelse Royal Standard servies is doordrenkt van koninklijke geschiedenis en weerspiegelt de pracht en praal van de Britse monarchie. Het merk was onderdeel van Chapmans Longton Ltd welke al honderden jaren hoogwaardig porselein produceren in Engeland. Vanaf 1949 werd de lijn 'Royal Standard' gebruikt. Het servies werd al snel een favoriet aan het Brits koninklijke hof en bij verzamelaars wereldwijd. De naam verwijst naar het koninklijk wapen, in het engels 'Royal Standard' genoemd.

Royal Standard servies

Wat het Royal Standard servies onderscheidt, zijn de gracieuze patronen en verfijnde details, vaak verrijkt met handgeschilderde motieven en rijke gouden accenten. Elk stuk straalt koninklijke elegantie uit en belichaamt een tijdloze charme.

Bekijk hier de collectie Royal Standard servies.

Royal Standard servies

Coalport servies

Coalport servies is een Brits icoon dat zijn oorsprong vindt in de pittoreske Coalport-streek van Shropshire, Engeland. De roots van het merk gaan terug tot 1795 toen de Coalport-porseleinfabriek werd opgericht door John Rose. 

Het servies staat bekend om zijn verfijnde ontwerpen en delicate details, vaak verrijkt met met de hand beschilderde motieven, waaronder bloemen, vogels en landschappen. Deze kunstwerken op porselein hebben Coalport wereldwijd erkend gemaakt als een symbool van luxe en verfijning.

Het merk heeft vele invloeden ondergaan, van de klassieke regency-stijl tot meer eigentijdse ontwerpen, maar heeft altijd vastgehouden aan zijn reputatie van vakmanschap en finesse.

Bekijk hier de collectie Coalport servies.

Coalport servies

Elizabethan servies

In 1867 werd Taylor and Kent Ltd opgericht maar pas rond 1960 werd de merknaam Elizabethan gebruikt.

Het Engelse Elizabethan servies is vernoemd naar koningin Elizabeth I en belichaamt de pracht en praal van de glorieuze Renaissanceperiode en de Tudor-dynastie in de 16e eeuw. Elizabethan servies staat bekend om zijn weelderige ontwerpen en uitbundige decoraties, geïnspireerd door de kunst en architectuur van het Elizabethaanse tijdperk.

Met zijn kenmerken zoals fijn gedetailleerd reliëf, ingewikkelde bloemmotieven en rijke gouden accenten, ademt Elizabethan servies een sfeer van koninklijke elegantie uit. Het was geliefd bij de adel en de welgestelde klasse van die tijd, en wordt nog steeds gewaardeerd vanwege zijn tijdloze schoonheid en historische betekenis.

Bekijk hier de collectie Elizabethan servies.

Elizabethan servies

Paragon servies

Het Engelse Paragon servies is een symbool van Britse vakmanschap en elegantie, met een geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw. Opgericht in 1897 door Hugh Irving en Herbert Aynsley, werd Paragon (wat eerst Star China Company heette) al snel bekend om zijn hoogwaardige porselein en verfijnde ontwerpen. Het servies staat bekend om zijn tijdloze schoonheid en duurzaamheid en werd al snel een favoriet bij royalty's en welgestelde families en kreeg meerdere koninklijke aanstellingen door verschillende leden van het Britse koninklijk huis.

Paragon servies staat vooral bekend om zijn delicate bloemenpatronen en fijn gedetailleerde gouden accenten, die elk stuk een onmiskenbare charme geven. Het vakmanschap en de aandacht voor detail die in elk item worden gestoken, hebben Paragon servies gemaakt tot een symbool van luxe en verfijning.

Bekijk hier de collectie Paragon servies.

Paragon servies

Royal Grafton servies

Het Engelse Royal Grafton werd opgericht in 1876 door Alfred Jones in Staffordshire, Engeland. Pas later in de 20e eeuw ging het bedrijf de merknaam Royal Grafton gebruiken. Het merk staat bekend om zijn vakmanschap, elegantie en tijdloze ontwerpen die de Britse koninklijke tradities weerspiegelen. Het servies heeft wereldwijde erkenning gekregen vanwege zijn verfijning en kwaliteit en wordt vaak geassocieerd met luxe diners en speciale gelegenheden.

Een van de opvallende kenmerken van Royal Grafton is het gebruik van prachtige bloemenmotieven en gouden accenten die elk stuk een unieke uitstraling geven. Het merk heeft een rijke geschiedenis en heeft door de jaren heen verschillende koninklijke goedkeuringen ontvangen waardoor het een favoriet is geworden bij verzamelaars en liefhebbers van fijn porselein over de hele wereld.

Bekijk hier de collectie Royal Grafton servies.

Royal Grafton servies

Royal Stafford servies

Het Engelse Royal Stafford servies, opgericht in 1845, in Staffordshire. Een regio die bekend staat om zijn porseleinproductie sinds de 18e eeuw. Het merk geniet wereldwijd erkenning vanwege zijn uitmuntend vakmanschap en tijdloze ontwerpen. Het merk staat bekend om zijn verfijnde porselein, met een nadruk op traditionele en eigentijdse stijlen die elegantie en duurzaamheid combineren.

Een opvallend kenmerk van Royal Stafford is het gebruik van levendige kleuren en gedetailleerde patronen die elk stuk een unieke uitstraling geven. Het servies wordt vaak geassocieerd met koninklijke diners en speciale gelegenheden, en heeft de goedkeuring van royals ontvangen. Interessant genoeg heeft Royal Stafford ook samengewerkt met moderne ontwerpers om eigentijdse collecties te creëren, waardoor het merk relevant blijft in de hedendaagse markt van fijn porselein.

Bekijk hier de collectie Royal Stafford servies.

Royal Stafford servies
Terug naar blogs